Wartość odżywcza jaja kurzego

 

 

 

• Jajo stanowi najbardziej wartościowy produkt spożywczy.
• Białko jaja kurzego przyjęto jako białko wzorcowe.
• Tłuszcz znajduje się w żółtku i jest źródłem cholesterolu i lecytyny.
• Znajdująca się w surowym żółtku awidyna, unieczynnia biotynę w organizmie człowieka.
*lecytyna kliknij tutaj

 

 

Przeciętna zawartość składników odżywczych w 100g części jadalnych jaja

Nazwa produktu

Woda g

Białko g

Tłuszcz g

Ca mg

P mg

Fe mg

Wit. A

Wit. B1

Wit. B2

Wit. PP

Jajo całe

76,2

12,5

9,7

47

204

2,2

272

0,064

0,542

0,06

Białko

87,4

10,9

0,2

6

17

0,2

0

0,006

0,429

0,07

Żółtko

54,5

15,5

28,2

147

587

7,2

886

0,173

0,810

0,03

Ikona obiektu Na podstawie tabeli zastanów się......

 

    1.  Gdzie jest więcej białka w białku czy w żółtku?

Ikona obiektu Przemyśl ....

 

W jakiej części jaja występuje więcej tłuszczu?