Ocena świeżości jaj

 

• Przed wybiciem

- prześwietlenie owoskopem


Składniki jaja

Cechy przy prześwietleniu

jaja świeże

 

jaja nieświeże

Skorupka

czysta

marmurkowata

Żółtko

okrągłe, mało ruchliwe, położone centralnie

powiększone, ruchliwe, czasem przylepione do skorupki

Białko

przejrzyste, gęste

rzadkie

Komora powietrzna

mała (do 6 mm), ciemna

powiększona, jasna


 

- próba wodna

Próba wodna - należy włożyć jajko do szklanki z zimną wodą. Jeśli bedzie pływać - znaczy, że jest nieświeże. Jeśli przyjmie pozycję pionową to znaczy, że ma tydzień lub dwa. Gdy spokojnie spocznie na dnie to oznacza, że jest świeże.

 

 

 

 

 

 

• Po wybiciu       

 

Składniki jaja

Cechy po wybiciu

Jaja świeże

Jaja nieświeże

skorupka

Czysta, szorstka, prześwitująca,
matowa


Nie prześwitująca, błyszcząca

żółtko

Małe, wypukłe, widoczne chalazy

Powiększone, spłaszczone, zmieniona barwa, zanik chalaz

białko

Bezbarwne, gęste, przejrzyste (białko gęste oddzielone od rzadkiego)

Zamglone, rozrzedzone, zanik warstw

komora powietrzna